Nyheter

Birger Schöldströms pris till Svante Lindqvist!

Birger Schöldströms pris till Svante Lindqvist!
Birger Schöldströms pris delas ut vartannat år och utgår ur skriftställaren Birger Schöldströms fond. Syftet är att understödja litteratur- och personhistorisk forskning.
Svante Lindqvist utkom förra året med boken Tidens retorik – Bilden av Hannes Alfvén på Carlssons. Stort grattis från oss på förlaget!
Fortsätt läsa

Niklas Schiöler prisas av Samfundet de Nio

Niklas Schiöler prisas av Samfundet de Nio

Författaren och litteraturforskaren Niklas Schiöler är en av mottagarna av Samfundet de Nios Vinterpris 2024. Priset har delats ut sedan 1976. Carlsson Bokförlag har publicerat ett flertal böcker av Niklas Schiöler, bland andra Ledstången i mörkret: Texter om Tomas Tranströmer (2011) och Bikt om dikt (2021). 

Långessän Döden är det enda gemensamma vi aldrig delar (2023) lovordades av svensk dagspress och kallades för ett "skimrande stycke epifani" i Dagens Nyheter. 

Vi på Carlsson Bokförlag gratulerar Niklas Schiöler till priset!

Fortsätt läsa

Medaljutdelning på Carlsson Bokförlag!

Medaljutdelning på Carlsson Bokförlag!

Den 7 december 2023 tilldelades Bengt Lindroth den nordiska förtjänstmedaljen av Letterstedtska föreningen. Prisceremonin ägde rum i förlagets lokaler och bland de medverkande fanns förutom författaren själv Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag. 

Efter att talmannen överräckt medaljen höll Bengt Lindroth ett kort tacktal där han betonade förläggare Trygve Carlssons kontinuerliga stöd och uppmuntran genom åren. Lindroth har utgivit en rad böcker på Carlsson Bokförlag, senast den hyllade Vi som inte var med i kriget. Om Sverige, Norden, Europa och coronan. (2021)

Jakob Letterstedts nordiska förtjänstmedalj föräras på årsbasis "en person som har gjort en särskilt framträdande insats för att främja det nordiska samarbetet". 

Vi på Carlssons gratulerar Bengt Lindroth och tackar Letterstedtska föreningen för en otypiskt förnämlig torsdagsförmiddag på kontoret! 

 

Fortsätt läsa

Matarvets trådar prisad av Måltidsakademien!

Matarvets trådar prisad av Måltidsakademien!

Måltidsakademien har tilldelat boken Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys pris i kategorin Historisk Måltidslitteratur.

Motiveringen lyder: "Hur förmedlas matarvet? Ja, det är inte bara genom mor- och farmödrar. Denna spränglärda antologi visar fram de komplicerade vägar, som styrt våra kulinariska impulser fram till fredagsmyset, utegrillen och kålrotens återkomst."

Mycket roligt, tycker vi på Carlsson Bokförlag. Grattis till bokens redaktörer Jenny Högström Berntson och Pernilla Schedin, och till alla medverkande skribenter!

Fortsätt läsa

Här är böckerna som kommer på Carlssons våren 2024

Här är böckerna som kommer på Carlssons våren 2024

I vår ger Carlsson Bokförlag ut en lång rad intressanta och spännande böcker som bildar dig i olika ämnen. 

Läs om de äldsta guldfynden och vad vi gör med guldet i dag, om landskapsarkitektur, om skrotbilarnas utveckling, om Göteborgsutställningen 1923, om operasångaren Ragnar Ulfung, om bankmannen Göran Collerts betydelse för folkhemmet, om ärkebiskopen Erling Eidem, om Spaniens sju kök, om funkisen i Södra Ängby och om vad som hände med nazismregimens trognaste vänner i Sverige.

Se resultatet av att författaren Hjalmar Berman gav sin fru Stina en kamera i födelsedagspresent – ett stycke litteratur- och filmhistoria! Lär dig mer om hur Sverige blev modernt, om satir i diktaturer, om rysktalande minoriteter i Baltikum, om den framgångsrika föreningen Livstycket i Tensta och om kontrasterna i japansk kultur.

Och missa inte vår nyutgåva av Stig Fredrikssons succébok Sista ordet – Ryska regimkritiker mot makten.

 

Fortsätt läsa

Ett år har gått, igen! Böckerna som kom ut på Carlssons 2023

Ett år har gått, igen! Böckerna som kom ut på Carlssons 2023

Ja, i själva verket har det hunnit förflyta 40 år sedan Carlsson Bokförlag startades med utgivningen av de nio första böckerna hösten 1983. Mycket vatten har runnit under broarna här i Gamla stan sedan dess. Under denna tid har vi också hunnit producera lika många årliga kataloger i olika format och grafisk form. Sammantaget har ca 3 100 utgivna boktitlar presenterats i dessa kataloger, ett rekorderligt bibliotek. Varje gång och år känns det som att vi ”avtäcker” de bästa böckerna någonsin. Och så är det nu igen när vi sammanfattar utgivningen detta nådens år 2023.

Och urvalet böcker? Detta har vi ibland gjort långt tidigare, inte minst genom att välja bort de många, ja, de flesta av den mängd manus, förslag och bokidéer som vi erhållit utifrån. Naturligtvis initierar vi själva många böcker, men det kan ta flera år mellan idé och färdig bok.

Vår utgivning har under året artat sig till en spegel av tiden, av strömningar och klimat – såväl det själsliga/intellektuella som det yttre med stormar, störtregn, politiska kast och flyktingströmmar. Även om Carlssons är en utgivare av ”tyngre” facklitteratur så finns alltid tiden närvarande i allt från pyramidernas hemligheter till de nutida negativt aktiva nättrollen. Studerar man våra omkring 40 titlar så utgör de sammantaget ett enormt vetande, en klokskap att ta till sig. Ett utomordentligt underlag för bildning och folkbildning. 

Trygve Carlsson, bokförläggare

Fortsätt läsa

Prisbelönad arkitekt berättar om kulturhuset i ny bok

Prisbelönad arkitekt berättar om kulturhuset i ny bok

I en ny bok förmedlar Per Ahrbom sitt unika perspektiv på Kulturhuset Stadsteaterns historia. Som nybliven arkitekt bistod han Peter Celsing som ritade huset på 1960- och 1970-talet, och 50 år senare ansvarade han för husets omfattande renovering.

– Det är helt underbart, jag har boken framför mig nu. Från början hade jag inte drömt om att kunna skriva en bok, men när jag reste runt och berättade om vårt arbete med kulturhuset blev jag uppmanad av många att skriva om det. Det blev väldigt mycket mer arbete än jag tänkt, eftersom jag inte visste hur man gjorde böcker. Men det blev bara roligare och roligare, säger Per Ahrbom.

– Det har också varit spännande att jobba med formgivaren Johannes Molin, som också hittat många bilder som inte jag kände till, säger han.

2021 mottog Ahrbom Kasper Sahlin-priset för renoveringsarbetet av Kulturhuset Stadsteatern. Nu meddelas också att Per Ahrbom och Pernilla Remröd, Ahrbom & Partner, får Helgopriset 2023, Sveriges största arkitekturpris för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk.

– Vi är väldigt stolta över att ha knipit båda priserna för ett och samma hus. Kasper Sahlin-priset har tidigare gått till nybyggen, det här var första gången som en renovering fick priset, säger Per Ahrbom.

Deras arbete med att ”tillvarata, rensa och ibland bevara skavanker, och att försiktigt infoga tekniska installationer, vittnar om en ömsint och mogen inlevelse i byggnadens historia och dess förändringar över tid. En besökare i dag anar nog inte vilken möda som lagts ner”, kommenterar Helgojuryns ordförande Karin Svenonius, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

2022 erhöll Ahrbom också Samfundet S:t Eriks belöningsplakett.

Kulturhuset i Stockholms city är huvudstadens pulserande hjärta och har varit så sedan början av 1970-talet. I boken Historien i om kulturhuset berättar Per Arhbom, specialist på stora renoveringsprojekt, om det mäktiga husets historia, och om hur byggnaden och verksamheten i den samspelar. De två kunniga arkitekturskribenterna Annica Kvint och Martin Rörby bidrar med ett par korta texter.

 

Fortsätt läsa

”Maten i vårt språk” vinnare av Årets svenska måltidslitteratur 2022

”Maten i vårt språk” vinnare av Årets svenska måltidslitteratur 2022
Vi gratulerar författaren Carl Ahlstrand till vinsten av Årets svenska måltidslitteratur 2022 i kategorin ”Essäer kring måltiden”.

Motivering: Lök på laxen, pang på rödbetan, knäck i lurarna är exempel på vardagsuttryck vars givna koppling till motsvarande råvara vi nästan glömt. Så dock inte författaren, som samlat närmare 800 talesätt med stort underhållningsvärde. Fortsätt läsa
Tillbaka till toppen