Showing all 16 results

Vinets underbara värld
”Vinets värld är underbar” utropas redan i förordet till denna nya ”kompletta” bok om det mesta som har att göra med vin. ”Den är fylld av druvor som växer i de mest fantastiska landskap och som förvandlas till något som är den allra bästa drycken till en god middag.” Så uppmuntrande lyder upptakten till denna […]
310,00 kr Lägg i varukorg
Vi ses på Freden!
Den Gyldene Fredens historia, krögare och gäster under 600 år Den Gyldene Freden är krogarnas krog. Den mest klassiska. Nya restauranger med stjärnor uppmärksammas och blommar för en kort tid. Ett fåtal är bestående. Freden gäller i alla tider. Och här är Svenska Akademien en intressent inte bara som ständiga gäster, tack vare konstnären Anders […]
270,00 kr Lägg i varukorg
Svensk ostkultur
i recept och formspråk : ett arv att förvalta Författaren beskriver här den svenska ostkulturens framväxt och utveckling, från äldsta tid fram till dagens små gårdsmejerier. Hur gjorde man ost, hur har man fått fram olika smaker, konsistenser och utseenden? Vilken roll spelar kornas foder och det geografiska läget? Hur kan nyanser i ystningsförfarandet ge […]
260,00 kr Lägg i varukorg
Ägget
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin ”Speciallitteratur – råvara” 2018! Motivering: ”Årets måltidslitteraturs eget Fabergéägg! Här får vi läsa om allt ifrån kinesiska äggkläckningsmaskiner till James Bonds förkärlek för äggröra och Salvador Dalis besatthet av detta starkt symbolmättade och ädlaste av livsmedel. En sann fröjd!” ”Intet inom hela kokkonsten kan jämföras med ägget”, fastslog […]
230,00 kr Lägg i varukorg
På resa i matlandet
I denna bok behandlas en bransch i stark tillväxt, den kulinariska turismen. Mat och dryck blir allt viktigare som reseanledningar, och svenska regioner satsar stort på att bli det nya Provence eller Toscana. Men vägen dit är krokig. I boken får vi möta entreprenörer som ägnar sitt liv åt att driva kulinariska besöksmål. Vi går […]
240,00 kr Lägg i varukorg
Regional matkultur
Terroir i matlandet Sverige Smak, lukt och synintryck är viktiga ifråga om mat och måltid. Allt viktigare är också berättelserna om matens ursprung. Somligt är bara närodlat. Regional matkultur handlar om starkare samband än så om kulturella kopplingar mellan maten och platsen. Att njuta en Kalix löjromssnitt på korntunnbröd på Seskarö, slompannkaka med nävgröt i […]
260,00 kr Lägg i varukorg
Matarv
Mat är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, även om man inte så ofta tänker på detta. Samtidigt är det ett arv under ständig förändring. Matarvet skapas i den tid vi befinner oss. Hur kan mat som kulturarv gestaltas och beskrivas, frågar måltidsforskaren Richard Tellström inledningsvis. Bokens skribenter fortsätter med berättelser om vad matarv […]
260,00 kr Lägg i varukorg
O.S.A.
Gastronomisk kalender 2019 Att bjuda till kalas är en kär syssla för alla som intresserar sig för mat och måltid. Årets kalender ägnas bjudandets etik och estetik. Vad konstituerar ett lyckat kalas, en läcker middagsbjudning eller en uppsluppen supé? Och vilka egenskaper krävs av en restaurang för att gästen ska känna sig lika inbjuden som […]
150,00 kr Lägg i varukorg
Den svenska matsvampens historia
Den svenska matsvampens historia är ett storslaget och banbrytande arbete, som behandlar tiden från 1600-talet fram till idag. I Sverige har svampen inte någon särskilt lång historia, den har utgjort föda för svin och herrskap; allmogen och folket har förhållit sig avvaktande och skeptiskt. Hirell avhandlar mycket i denna bok: svamparnas namn, deras förekomst i […]
320,00 kr Läs mer
Gastronomisk kalender 2016 – Till bords med Tore Wretman
Om en hovtraktör och måltidens kultur Det här har ni aldrig läst förut! En mängd ny, rolig och lärorik information om Tore Wretman, som föddes för hundra år sedan, hovleverantör av husmanskost till kungar och folket! Hur det gick till, hur han själv såg på sitt värv och hur han blev så världsberömd som svensk […]
150,00 kr Lägg i varukorg
Kok-konsten som vetenskap och konst
Han kallades för Hötorgskungen, där han under decennier bodde med utsikt över torgets salustånd och torgmadamer i huvudstaden. Han betraktade haren som de öppna fältens fyrbenta filosof. Han visste hur en grävling skulle tillagas och han uppskattade högt den smakliga kalkonen. Charles-Emil Hagdahl (1809–1897) var och har förblivit ett kunskapsorakel och en föregångare genom sitt […]
335,00 kr Lägg i varukorg
Erika Lagerbielke
– Form för alla sinnen Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin ”Måltidsutensilier” 2018! Motivering: ”Här får vi möta en av våra största och internationellt mest uppskattade formgivare. Den täta texten och de stramt hållna bilderna skapar en av årets mest njutbara böcker.” Vinnare i Gourmand Awards 2019 i kategorin ”Drinks Special Awards”! ”4 av […]
270,00 kr Lägg i varukorg
Välkommen till bords
Uteätandets historia Restauranglivets historia återspeglar epoker och miljöer på många sätt. Restaurangen var en gång i tiden vår första offentliga samlingsplats. Här presenteras ett flertal personer som haft betydelse för branschen under 1800- och 1900-talen. Viktiga restaurangers historia tecknas. Boken börjar redan långt ned i 1400-talet. Branschpionjärer mötes i form av Hasselbackskungen, Grillkungen liksom franska […]
Läs mer
Den gastronomiska revolutionen
Kockens resa från slusk till förebild är en bit av den gastronomiska revolutionen. En annan är restaurangbranschens utveckling från mjölkbarer till finkrogar, en tredje är politikens väg från motbokspolitik till statsunderstödda sommelierutbildningar. Dessa förändringar har återverkningar långt utanför krogarna. Stadsbilden i städerna, kulturlandskapet på landsbygden och familjelivet har påverkats. Hur kunde detta ske? Och hur […]
230,00 kr Läs mer
Mat och måltid på Öland
Maten, måltiderna och livets högtider har alltid varit viktiga. För drygt hundra år sedan användes ungefär hälften av all arbetstid åt att bereda och tillreda familjens matvaror. Förr var det självklart med det närodlade och lokalt uppfödda. Mat och måltid på Öland skildrar hur människan historiskt har ätit och skaffat fram sin föda. Här finns […]
240,00 kr Lägg i varukorg
Mat som mode
Gastronomisk kalender 2018 Plötsligt kom avokadon till Sverige. Och så kom kiwin. Sedan blev det omodernt att inta kolhydrater, och vem har inte gått i diverse modematfällor – helt i onödan? Gastronomisk kalender för 2018 har temat mat som mode; prins Carl Philip funderar över framtidens mat, professor Birgitta Watz reder ut konsten att duka […]
150,00 kr Lägg i varukorg