Showing 1–16 of 22 results

Ett vin blir till
Arbetet i vingården och i vinkällaren Vin är mer än en dryck. Det är ett banalt konstaterande – men ändå värt att upprepas. Vinet är en oändligt mångfasetterad värld, lätt att fascineras av. Ett vin blir till – Arbetet i vingården och i vinkällaren berättar om den ädlaste av drycker! ”Druvorna får vi av naturen, […]
290,00 kr Lägg i varukorg
Gudaspis för hjärtat
Olivolja, vitlök, vin och choklad Olivoljan är en naturprodukt som lovsjungits av många för sin nyttighet och smakfullhet. Vitlöken har sedan antiken varit en kunglig spis. Choklad har likaså hälsosamma effekter, precis som nötter och mandel. Om bland annat dessa råvaror och hur de kan användas och tillredas berättar här hjärtläkaren Bengt W Johansson. Hans […]
170,00 kr Lägg i varukorg
Vi ses på Freden!
Den Gyldene Fredens historia, krögare och gäster under 600 år Den Gyldene Freden är krogarnas krog. Den mest klassiska. Nya restauranger med stjärnor uppmärksammas och blommar för en kort tid. Ett fåtal är bestående. Freden gäller i alla tider. Och här är Svenska Akademien en intressent inte bara som ständiga gäster, tack vare konstnären Anders […]
270,00 kr Lägg i varukorg
Svensk ostkultur
i recept och formspråk : ett arv att förvalta Författaren beskriver här den svenska ostkulturens framväxt och utveckling, från äldsta tid fram till dagens små gårdsmejerier. Hur gjorde man ost, hur har man fått fram olika smaker, konsistenser och utseenden? Vilken roll spelar kornas foder och det geografiska läget? Hur kan nyanser i ystningsförfarandet ge […]
260,00 kr Lägg i varukorg
Ägget
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin ”Speciallitteratur – råvara” 2018! Motivering: ”Årets måltidslitteraturs eget Fabergéägg! Här får vi läsa om allt ifrån kinesiska äggkläckningsmaskiner till James Bonds förkärlek för äggröra och Salvador Dalis besatthet av detta starkt symbolmättade och ädlaste av livsmedel. En sann fröjd!” ”Intet inom hela kokkonsten kan jämföras med ägget”, fastslog […]
230,00 kr Lägg i varukorg
På resa i matlandet
I denna bok behandlas en bransch i stark tillväxt, den kulinariska turismen. Mat och dryck blir allt viktigare som reseanledningar, och svenska regioner satsar stort på att bli det nya Provence eller Toscana. Men vägen dit är krokig. I boken får vi möta entreprenörer som ägnar sitt liv åt att driva kulinariska besöksmål. Vi går […]
240,00 kr Lägg i varukorg
Regional matkultur
Terroir i matlandet Sverige Smak, lukt och synintryck är viktiga ifråga om mat och måltid. Allt viktigare är också berättelserna om matens ursprung. Somligt är bara närodlat. Regional matkultur handlar om starkare samband än så om kulturella kopplingar mellan maten och platsen. Att njuta en Kalix löjromssnitt på korntunnbröd på Seskarö, slompannkaka med nävgröt i […]
260,00 kr Lägg i varukorg
Doften från mammas kurdiska kök
”När jag var liten brukade min mor tillsammans med andra kvinnor i kvarteret koka vete i stora grytor över öppen eld. Alla grannkvinnor hjälpte till och det var som en fest. Vi barn tyckte mycket om det kokta mjuka vetet och fick alltid en liten skål att äta ur medan vi satt på trottoarkanten i […]
200,00 kr Lägg i varukorg
Matens mångfald i Sverige
Biologi. Gastronomi. Nytta. Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin ”Essäer kring måltiden” 2021! Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I […]
230,00 kr Lägg i varukorg
Nya svenska matvanor
Gastronomisk kalender 2021 Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. Den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn, och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. Vi får influenser från all världens kulturer, såväl religiösa som […]
185,00 kr Lägg i varukorg
Matarv
Mat är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, även om man inte så ofta tänker på detta. Samtidigt är det ett arv under ständig förändring. Matarvet skapas i den tid vi befinner oss. Hur kan mat som kulturarv gestaltas och beskrivas, frågar måltidsforskaren Richard Tellström inledningsvis. Bokens skribenter fortsätter med berättelser om vad matarv […]
260,00 kr Lägg i varukorg
Det goda samtalet
Gastronomisk kalender 2017 En god middag kan släta över ganska mycket. Rätt komponerad och tillredd kan en måltid lösa knutar, skapa försoning, åstadkomma fred eller åtminstone trampa upp stigen åt det hållet. Hur det goda samtalet i den goda måltiden kan gå till berättas om i årets Gastronomisk kalender. Här finns förnämliga texter av kung […]
150,00 kr Lägg i varukorg
O.S.A.
Gastronomisk kalender 2019 Att bjuda till kalas är en kär syssla för alla som intresserar sig för mat och måltid. Årets kalender ägnas bjudandets etik och estetik. Vad konstituerar ett lyckat kalas, en läcker middagsbjudning eller en uppsluppen supé? Och vilka egenskaper krävs av en restaurang för att gästen ska känna sig lika inbjuden som […]
150,00 kr Lägg i varukorg
Den svenska matsvampens historia
Den svenska matsvampens historia är ett storslaget och banbrytande arbete, som behandlar tiden från 1600-talet fram till idag. I Sverige har svampen inte någon särskilt lång historia, den har utgjort föda för svin och herrskap; allmogen och folket har förhållit sig avvaktande och skeptiskt. Hirell avhandlar mycket i denna bok: svamparnas namn, deras förekomst i […]
320,00 kr Läs mer
Måltiden som konstart
Gastronomisk kalender 2022 Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala matupplevelser. Skönhetsupplevelser vid matbordet får en betraktelse av Erika Lagerbielke och […]
190,00 kr Lägg i varukorg
Gastronomisk kalender 2015
Till bords i paradiset – mat och trädgård Gastronomiska Akademiens årsbok ägnas detta år åt mat och trädgård i vid och tilltalande mening. En rad framstående ”matmänniskor” medverkar med texter om trädgårdsmat, blommor i maten, en stjärnkock som odlar allt grönt som han själv serverar, om matetikett i bersån, om kolonilotternas betydelse, vad bibelns trädgårdar […]
150,00 kr Läs mer