Stig Holmqvist om Robert Mugabes död

Med anledning av Robert Mugabes död frågade vi författaren Stig Holmqvist om en kommentar. Holmqvist har skrivit boken Diktatorns blickRobert Mugabe – från frihetshjälte till avsatt diktator. Texten nedan är skriven av Stig Holmqvist.

DIKTATORNS SISTA VILJA

”Han kommer att fortsätta styra Zimbabwe även från andra sidan graven”, förklarade Robert Mugabes hustru Grace en gång för flera år sedan.
Nu är han död och det blir intressant att följa om hennes förutsägelser kommer att besannas.
För några veckor sedan lät nämligen den 95 årige Robert Mugabe från sin sjuksäng i Singapore meddela att han inte ville bli begravd på Heroes´Acre.

I början av 1980-talet hade Robert Mugabe med bistånd från Nordkorea själv skapat denna herkuliska anläggning utanför huvudstaden Harare som en minnesplats för de nationens hjältar som kämpat i befrielsekampen mot den dåvarande vita regimen i Rhodesia.
Men trots att Robert Mugabes första hustru Sally Mugabe, hans stora kärlek och livskamrat som dog 1992, har sin grav bland hjältarna på Heroes´Acre, lät han alltså några veckor före sin död meddela att han inte vill ha sin sista viloplats där. Genom sin familj lät han informera om att han in i evigheten vill han ligga bredvid sin moder Bona i byn där han föddes.

Robert Mugabes besked skapade genast stor oro inom såväl det regerande ZANU PF partiet som hos Zimbabwes nuvarande president Emmerson Mnangagwa.
Under de 37 år Robert Mugabe hade makten i Zimbabwe var Emmerson Mnangagwa under långa perioder hans förtrolige och handgångne man. Som chef för säkerhetstjänsten var han ansvarig för många av de våldsdåd som regimen gjorde sig skyldiga till. Han var allmänt kände under öknamnet ”Krokodilen”.

Efter hand som den åldrande president Robert Mugabes såväl fysiska hälsa som hans kontroll över ZANU PF partiet började svikta, pågick kampen om vem som skulle bli hans efterträdare.
Robert Mugabes andra hustru Grace, hans tidigare sekreterare och älskarinna och mor till tre av hans barn, såg sig själv som den självklara efterträdaren på presidentposten. Hon är 41 år yngre än sin make och hade stöd av en yngre generation inom ZANU PF.
En annan fraktion inom partiet bestod av de som ansåg sig vara nationens sanna hjältar. De framhöll gärna att de deltagit redan i befrielsekampen och genom åren sett till att partiet kunnat behålla makten.
Deras gruppering kallades för ”Lacoste”. Deras ledare var Emmerson Mnangagwa.

Hösten 2017 verkade det som om maktkampen var avgjord till Grace Mugabes fördel. Hennes, enligt rykten, då tämligen demente make avsatte nämligen Emmerson Mnangagwa som sin vicepresident.
Krokodilen som genom åren förött åtskilliga människoliv tvingades nu själv fly ut ur Zimbabwe.

Det gamla gardet av militärer och partipampar som genom åren stött Robert Mugabe och levt gott som pilotfiskar i hans närhet, kände sig hotade om Grace Mugabe och hennes falang skulle få kontroll över partiet.
I november 2017 genomförde de en militärkupp och tvingade den gamle presidenten att skriva under sin avskedsansökan.
Istället tillsatte de Emmerson Mnangagwa som ny president. Efter ett par veckor som landsflyktig i Sydafrika kunde han återvända hem.
De gamla vännerna hade vänt Robert Mugabe ryggen.

Samtidigt var kuppmakarna högst medvetna om det ikoniska värde Robert Mugabe har som en av Afrikas hyllade befrielseledare. I samband med militärkuppen var de måna om att inte fysiskt skada honom. Ingen Muammar Gaddafi upplösning. Istället ville de lugnt invänta den gamles död.
Som hyllad frihetshjälte skulle de nya makthavarna sedan själva kunna spegla sig i glansen när de placerade hans kropp på Heroes´Acre.

När därför Robert Mugabes vilja om begravningsplats blev känd, sände president Emmerson Mnangagwa i panik en delegation av partipampar till sjukhuset i Singapore för att försöka få honom på andra tankar. Man anlitade till och med den gamles mångårige själasörjare, Fader Fidelis Mukonori, i övertalningsförsöken.

Men under sina sista år i livet var Robert Mugabe djupt förbittrad över att de som levt gott i hans närhet till slut svek honom. Att de förnedrade honom.
Nu hyllar de honom som en stor statsman och nationell hjälte. Man har utlyst tre dagars landssorg över den döde och man förbereder en statsbegravning när hans kista nu anlänt till Harare.
Men att Krokodilen och hans kuppmakare verkligen skall få möjlighet att sänka kistan i jorden på Heroes´Acre är långt ifrån givet. Grace Mugabe hävdar att det är den dödes ord som gäller. Det vill säja den eviga vilan i hembyn Katuma.
Det blir spännande att se var Robert Mugabes kropp till slut hamnar. Om han även efter sin död får ett ord med i laget om Zimbabwes skakiga framtid.

dscn8590

Text och bild: Stig Holmqvist