Dagen recenserar Martin Luther King

”Lars Åke Augustsson avslutar sin läsvärda bok på följande tänkvärda sätt: Betyder King något i dag? Fel fråga. Behöver King betyda något i dag? Ja.”

”På sin vandring i Kings spår ser författaren museer och monument ”som handlar om den största segern för demokrati och rättvisa sedan slaveriets avskaffande.” Men han noterar också kvarblivande, djupgående orättvisor baserade på hudfärg. Mest påtagligt är kanske detta inom rättssystemet. Lars Åke Augustsson listar ett antal aktuella fall där unga svarta män, även obeväpnade, omotiverat och brutalt skjutits ned av polisen. Alltför ofta utan att bli bestraffade. I spåren av dessa övergrepp har rörelser som ”Black Live Matters” vuxit fram. Kings kamp går vidare, i en ny tid och i nya former. Att verklighetens klimat är bistert behöver inte betyda den varma drömmens död. Den kan hållas levande. Den måste hållas levande.”

Dagen recenserar Martin Luther King av Lars Åke Augustsson.